Eteeristen öljyjen turvallinen käyttö

Miljoonat ihmiset käyttävät eteeriä öljyjä päivittäin hyvinvoinnin tukena sekä osana terveellistä elämäntapaa. Eteeriset öljyt ovat kuitenkin voimakkaita aineita ja voivat olla haitallisia, jos niitä ei käytetä huolellisesti.

Eteeristen öljyjen turvallinen käyttö:

  • Muista laimennus, kun käytät öljyjä hieronnassa tai ihonhoidossa. Lisää ruokalusikalliseen n.5 ml kasviöljyä 1-2 tippaa eteeristä öljyä.
  • Kasvojen höyryttämistä tai höyryhengitystä varten käytä pari tippaa pariin litraan kuumaa vettä.  
  • Kylpyveteen voit lisätä esimerkiksi öljyjä, sekoittamalla vaahtoavaa kylpyainetta ja eteeristä öljyä 5-10 tippaa. Voit tehdä kylpyvesiseoksen myös eteerisestä öljystä ja kasviöljystä.
  • Kotiisi saat upeita ja hoitavia huonetuoksuja diffuuserin käytön lisäksi suihkuttamalla eteerisiä öljyjä mattoon tai petivaatteisiin sekä käyttämällä tuoksukiviä.
  • Voit tehdä omia parfyymeja ja ”voimatuoksuja” oman maun mukaan sekoittamalla eteerisiä öljyjä pohjaöljyihin. Tämän tarkoitukseen käytetään mm. roll on -pulloja
  • Ekologisen pyykkietikan voit tehdä käyttämällä väkiviinaetikkaa ja n. 10 tippaa eteeristä öljyä. Lisää pyykkietikka huuhteluainesäiliöön.
  • Loistavan yleispesuaineen voit tehdä sekoittamalla väkiviinaetikkaa ja eteerisiä öljyjä. Voit myös tehdä ekologisen ja kemikaalittoman seoksen käyttämällä Marius Fabre musta saippuaa. Meidän lasiset suihkepullot ovat täydellisiä yleispesuaine käyttöön. 
  • Sanotaan, että diffusoinnissa optimaalinen käyttöaika öljyille on 30-60 min. päällä ja sitten saman verran pois ja takaisin päälle ja pois eli jaksottainen käyttö, jotta hermostomme ei turru. Tällöin eteeristen öljyjen terapeuttiset hyödyt pääset paremmin vaikuttamaan kehossamme.

Eteeriset öljyt tulee laimentaa ennen kuin niitä käytetään iholla. Mutta mm. teepuuöljyä ja laventelia voidaan käyttää tarvittaessa suoraan iholla, mutta suositus on, että tehtäisiin laimennus pohjaöljyä käyttäen.

Varo eteeristen aineiden joutumista silmiin.

Älä käytä omin neuvoin sisäisesti. Osa öljyistä on kuitenkin rekisteröity mausteiksi ja ravintolisiksi, mutta suosittelemme konsultoimaan aromaterapeuttia tai aiheeseen perehtynyttä lääkäriä.

Olethan varovainen eteeristen öljyjen kanssa, jos olet raskaana tai imetät sekä jos käytät eteerisiä öljyjä vauvojen tai lemmikkien kanssa. Varmista aina, että lemmikillä on pois pääsy tilasta, jossa käytetään eteerisiä öljyjä. Öljyt eivät siis ole missään nimessä kielletty edellä mainituissa käyttäjäryhmissä, vaan sinun on hyvä kiinnittää huomiota öljyjen valintaan sekä käyttömäärään.

Pienten lasten ja vanhusten kanssa kannattaa muistaa maltillinen käyttö. 

 

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.