Eteeristen öljyjen käyttö kodinhoidossa

Tämä blogikirjoitus on vieraskynäpostaus, jonka on kirjoittanut Helecleaner.com-blogin Outi Lempa.

Siivous

Eteeriset öljyt ovat lisänneet suosiotaan viime vuosina. Nämä tehokkaat kasviuutteet ovat tunnettu jo tuhansien vuosien ajan. Jokaisena aikakautena ihmiset ovat keksineet yhä uusia tapaoja hyödyntää eteerisiä öljyjä. Kosmetiikassa eteeriset öljyt ovat tuttuja luonnollisia hajusteita ja tehoaineita. Eteerisissä öljyissä on paljon ominaisuuksia, joista on hyötyä ihonhoidossa. Ne ovat antibakteerisia ja tulehdusta vähentäviä. Tiesitkö että voit hyödyntää eteerisiä öljyjäsi myös kodinhoidossa. Tässä artikkelissa kerron sinulle miten eteeriset öljyt toimivat kodin eri kohteissa. Opit myös nauttimaan eteerisistä öljyistäsi ja käyttämään niitä turvallisesti.

Mitä ovat eteeriset öljyt?

Aivan ensiksi haluan kertoa sinulle mitä eteeriset öljyt ovat. Eteeriset öljyt ovat kasvien kukista, lehdistä, kuorista tai juurista puristettuja aromaattisia yhdisteitä. Paitsi puristamalla, eteerisiä öljyjä valmistetaan myös höyrytislaamalla ja uuttamalla. Eteeriset öljyt ovat aina tiivisteitä. Ne ovat erittäin vahvoja yhdisteitä, joita tarvitaan vain muutama tippa kerralla.

Eteeriset öljyt eivät ole sama asia kuin kasviöljyt. Ne poikkeavat kemiallisesti täysin kasviöljyistä. Eteeriset öljyt myös toimivat eri tavoin kuin kasviöljyt. Sana eteerinen tarkoittaa haihtuvaa. Jos et tiedä, onko öljysi eteeristä öljyä vain tavallista kasviöljyä, voit tehdä helpon testin. Ota puhdas paperiarkki. Tipauta arkin vasemmalle puolelle tippa kasviöljyä ja oikealle puolelle tippa eteeristä öljyä. Kirjoita tippojen alle mitä mikin on. Jätä arkki pöydälle odottelemaan pariksi tunniksi. Kun tarkastelet arkkia parin tunnin kuluttua, huomaat että eteerinen öljy on haihtunut kokonaan mutta kasviöljytippa on yhä jäljellä.

Eteeristen öljyjen turvallinen käyttö

Ennen kun annan sinulle ohjeita kodinhoitoon, haluan kertoa hieman eteeristen öljyjen ominaisuuksista ja turvallisesta käytöstä. Sinun ei tarvitse pelätä eteeristen öljyjen käyttöä, jos tiedät niistä enemmän.

Älä sekoita eteerisiä öljyjä suoraan veteen

Eteeriset öljyt eivät sekoitu veteen. Ne ovat öljyliukoisia. Jos lisäät eteeristä öljyä veteen, se jää kellumaan veden pinnalle eikä sekoitu siihen. Kun kastat siivousliinan veteen, jossa on eteeristä öljyä, tarttuu kaikki eteerinen öljy heti liinaan tai pahimmassa tapauksessa sinun ihoosi ja lopulta vedessä ei ole lainkaan eteeristä öljyä. Siksi en tule antamaan ohjeita, jossa tiputetaan eteeristä öljyä suoraan pesuveteen tai muuhun nesteeseen kuten etikkaan. Etikka ei nimittäin toimi eteeristen öljyjen liuottimena.

En myöskään suosittele käyttämään vesi - eteerinen öljy yhdistelmiä suihkepullossa ideana, että ravistaa pulloa aina käytettäessä. Eteerinen öljy tuppaa kertymään muovipullon pinnoille ja ravistamisesta huolimatta ensimmäiset suihkaukset ovat pääasiassa eteeristä öljyä. Vahva seos myös vahingoittaa puhdistettavia pintoja.

Kun haluat käyttää eteeristä öljyä puhdistusaineessa, suosittelen liuottamaan muutaman tipan eteeristä öljyä nestemäiseen, hajustamattomaan mustasaippuaan tai nestemäiseen hajustamattomaan Marseille saippuaan. Nämä saippuat sisältävät ylimääräistä rasvaa, johon eteerinen öljy liukenee helposti. En suosittele lisäämään eteerisiä öljyjä muihin pesuaineisiin, jos niissä ei ole mukana öljyjä.

Eteeriset öljyt ovat liuottimia, jotka voivat laimentamattomina syövyttää ihoa ja pintamateriaaleja 

Eteeristen öljyjen turvallinen käyttö edellyttää, että niitä käytetään turvallisissa rajoissa. Käytä eteerisiä öljyjä vain pieniä määriä. Kosmetiikkatuotteissa eteerisiä öljyjä saa käyttää iholle jätettävissä tuotteissa vain 1% ja pois pestävissä tuotteissa 2%. Siivousaineissa tällaista sääntöä ei ole. En kuitenkaan suosittele käyttämään siivotessakaan yhtään sen vahvempia liuoksia. Eteeriset öljyt ovat voimakkaita ja voivat vahingoittaa myös pintoja. Pienikin määrä eteeristä öljyä siivousaineissa toimii todella tehokkaasti. Muista aina käyttää suojakäsineitä siivotessa sillä eteeriset öljyt läpäisevät ihon hyvin helposti.

Eteeriset öljyt ja lemmikit

Monet eteeriset öljyt ovat suoraan myrkyllisiä lemmikkieläimille. Aiheesta ei ole luotettavaa tietoa enkä ole eläinlääkäri, joten en ota kantaa siihen, mikä olisi turvallinen eteerinen öljy millekin lemmikille. Jos kodissasi on lemmikki, harkitse tarkoin, miten paljon ja mihin kohteisiin käytät eteerisiä öljyjä. Tarkkaile lemmikkiäsi. Jos huomaat että lemmikkisi oireilee, lopeta eteeristen öljyjen käyttö. Voit kysellä lisää tietoa aiheesta eläinlääkäriltäsi.

Monikäyttöinen pesuaine kodin siivoukseen; perusohje

Tässä on eteerisiä öljyjä sisältävän pesuliuoksen perusohje. Ohjeeseen valitsemani eteeriset öljyt on suunniteltu keittiön puhdistukseen. Voit vaihtaa ohjeeseen haluamasi eteeriset öljyt käyttötarkoituksen mukaan. Edempänä on lisää vinkkejä eri eteeristen öljyjen käyttötarkoituksista.

  • 2/3 desiä nestemäistä mustasaippuaa, nestemäistä Marseille saippuaa tai nestemäistä Castille saippuaa (Espanjan vastine Marseille saippualle)
  • 2 tippaa kutakin seuraavista eteerisitä öljyistä (yhteensä 8 tippaa); sitruuna, neilikka, laventeli ja teepuu. Jos sinulla ei ole jotain näistä öljyistä, korvaa tipat niillä öljyillä, joita sinulla on.

Mittaa astiaan ensin nestemäinen saippua ja lisää siihen tipoittain eteeriset öljyt samalla varovasti sekoittaen.

  • Lisää seokseen 3-4 dl vettä ja sekoita varovasti välttäen vaahtoamista.
  • Kaada pesuaine suihkupulloon ja varusta etiketillä, jossa on kerrottu pesuaineen ainesosat, käyttötarkoitus ja valmistuspäivä.

Tee puhdistusainetta vain pieni määrä kerrallaan sillä eteeriset öljyt haihtuvat helposti. Koska tuotteessa ei ole säilöntäainetta, se ei varmuudella säily montaakaan päivää. Itse käytän kaiken pesunesteen loppuun samana päivänä. Emäksisessä liuoksessa vain harvat bakteerit viihtyvät, mutta ole kuitenkin varovainen. Ethän halua levittää bakteereita puhdistusaineen mukana kotiisi.

Jos todella haluat varmistaa pesuliuoksen säilyvyyden, jätä vesi kokonaan pois tuotteesta ja laimenna nestesaippuan ja eteeristen öljyjen seos vedellä vasta käyttövaiheessa.

Näin käytät valmistamaasi puhdistusainetta

Keittiön tasojen puhdistus

Hyödynnä valmistamaasi puhdistusainetta päivittäin keittiön tasojen puhdistuksessa. Suihkauta sumutepullosta kevyesti puhdistusainetta työpöydälle ja pyyhi pöytä puhtaaksi kostealla siivousliinalla. Voit halutessasi huuhdella pöydän puhtaalla kostealla siivousliinalla.

Lattian puhdistus

Voit käyttää valmistamaasi puhdistusainetta kaikille lattioille mutta erityisesti keittiön lattialle. Teolliset lattianpesuaineet ovat täynnä kemikaaleja. Valmistamasi luonnollinen, antimikrobinen pesuaine sopii todella hyvin keittiöön. Mittaa 1 ruokalusikallista pesuainetta ämpärilliseen vettä ja pyyhi keittiön lattia veteen kastetulla siivousliinalla. Suosittelen huuhtelemaan lattian pesun jälkeen puhtaalla siivousliinalla, ettei pesuaine kerrostu lattiaan.

Jäteastioiden puhdistus

Keittiön ehkäpä käytetyin toiminto ovat jäteastiat. Eteeriset öljyt sopivat mitä parhaiten jäteastioiden päivittäiseen siivoamiseen. Suihkauta tyhjiin jäteastioihin suihkaus valmistamaasi pesuainetta ja pyyhi ne kauttaaltaan puhtaaksi kostealla siivousliinalla.

Jääkaapin hajunpoistaja

Jääkaappiin tulee hyvin helposti ummehtunut tuoksu. Varsinkin jos säilytät jääkaapissa voimakkaantuoksuista ruokaa. Jääkaappiin ei voi ajatellakaan tavallista ilmaraikastajaa. Sen sijaan luonnolliset eteeriset öljyt sopivat mainiosti tähän tarkoitukseen. Suosittelen jääkaapin tuoksuksi raikasta greippiä ja bergamottia. Greippi on tuoksu, joka sopii hyvin yhteen ruokien kanssa. Se peittää hyvin ummehtuneen hajun ja raikastaa jääkaappisi hetkessä. Bergamotti on puolestaan sitrustuoksu, joka on tuttu earl grey teestä. Myös pelkkä ruokasooda neutraloi tehokkaasti hajuja.

  • Laita 1 desi ruokasoodaa pieneen lasipurkkiin.
  • Tipauta sekaan yhteensä 4-5 tippaa greipin ja bergamotin eteerisiä öljyjä. Huom! Älä laita jääkaappiin liikaa eteeristä öljyä, ettei ruokien maku kärsi.
  • Peitä purkki harsokankaalla ja varusta varoituslapulla, että kukaan ei vahingossa erehtyisi syömään seosta.
  • Aseta purkki vaikkapa jääkaapin oveen ja anna sen vaikutta noin 1-2 viikkoa.

Eteeriset öljyt pyykinkäsittelyssä

Pyykinpesussa en ole käyttänyt lainkaan eteerisiä öljyjä. Minusta on turha laittaa eteeristä öljyä 60 asteiseen veteen. Eteeriset öljyt eivät kestä kuumentamista vaan haihtuvat taivaan tuuliin. Toiseksi, ne myös kerääntyvät koneen muovi- ja kumiosiin haurastuttaen niitä. Sama koskee astianpesukonetta. On aivan turha laittaa eteeristä öljyä kuumaan astianpesukoneeseen koska öljyt haihtuvat ilmaan ja kumiosat haurastuvat.

Sen sijaan olen käyttänyt eteerisiä öljyjä kylmässä pyykinkuivausrummussa. Olen laittanut pari tippaa laventelin eteeristä öljyä kuivauspalloihin ja pyörittänyt vaatteita kuivauksen lopuksi hetken kylmässä rummussa pallojen kera. Varsinkin liinavaatteet saavat näin raikkaan tuoksun.

Jos sinulla ei ole kuivausrumpua, voit tiputtaa kangaspalalle pari kolme tippaa laventelin eteeristä öljyä ja laittaa kangaspala puhtaiden liinavaatteiden kassa muovipussiin raikastumaan. Kokeile sinäkin, tulet yllättymään positiivisesti.

Minkä eteerisen öljyn valitsisin siivoukseen?

Siivoukseen ja kodinhoitoon sopivia eteerisiä öljyjä on paljon. Voit valita mieleisesi tuoksun ja käyttötarkoituksen mukaan. Tee siivousta varten nestemäisestä mustasaippuasta tai nestemäisestä Marseille saippuasta perusohjeeni mukainen pesuaine. Vaihda vain haluamasi eteeriset öljyt.

Teepuuöljy

Teepuuöljy eli melaleucaöljy on eteerisistä öljyistä se kaikkein puhdistavin ja antimikrobisin. Siksi se sopiikin kodinhoitoon erittäin hyvin. Jos haluat hankkia vain yhden eteerisen öljyn kodin siivoukseen, valitse silloin teepuuöljy. Teepuuöljy auttaa sinua myös taistelemaan bakteereja, viruksia ja muita taudinaiheuttajia vastaan. Siksi usein käsisaippuassakin on mukana teepuuöljyä.  Voit siivota flunssa-aikana koko kodin teepuuöljy pitoisella puhdistusaineella. Teepuuöljy raikastaa kodin ilmaa ja tuhoaa taudinaiheuttajia pinnoilta.

Teepuuöljy sopii kaikkiin sellaisiin kohteisiin, joissa muuten haluaisit käyttää bakteereja tappavia aineita. Biosidit eli bakteereja tappavat aineet ovat todella myrkyllisiä ja niiden käyttöä kodeissa tulisi välttää. Teepuuöljy on luonnollinen ja turvallinen vaihtoehto myrkyllisille biosideille.

Sitrustuoksut

Sitruuna sopii erityisesti keittiöön. Sitruunan erityinen ominaisuus on sen erinomainen rasvanirrotuskyky, jota voit hyödyntää keittiössäsi. Sitrusten eteeriset öljyt sopivat myös hyvin puulattioille ja puupintaisille huonekaluille. Voit halutessasi sekoittaa eri sitrustuoksuja samaan pesunesteeseen. Sitrustuoksuja ovat esimerkiksi

Havutuoksut

Havutuoksut sopivat erityisen hyvin puupintojen puhdistukseen. Havuilla on erityinen ominaisuus; ne torjuvat hyvin homeita tunkeutuen syvälle käsittelemättömän puun huokosiin. Havupuun eteerisiä öljyjä on olemassa useita kuten;

Eukalyptus

Erittäin yleinen ja tehokas eteerinen öljy on eukalyptus. Eukalyptus on suosittu etenkin Australiassa, jossa eukalyptuspuita kasvaa laajoilla alueilla. Eukalyptus vastaa lämpimillä alueilla havuja. Sillä on hyvin samantapaisia vaikutuksia kuin havukasveilla. Eukalyptuksella ei ole ainoastaan antimikrobisia tai antiseptisia ominaisuuksia. Sillä on myös anti-inflammatorisia ominaisuuksia.

Eukalyptusta on käytetty siivouksessa etenkin silloin kun kotona on flunssaa tai muita tarttuvia tauteja. Se auttaa hillitsemään bakteerien ja virusten leviämistä ympäristössä.

Laventeli

Laventeli on hyvin rauhoittava eteerinen öljy. Laventelissa parasta onkin sen viehättävä tuoksu. Itse olen omistanut laventelin pääasiassa pyykin raikastamiseen. Ohjeen pyykin raikastamiseen kerroinkin jo aikaisemmin.

Piparminttu

Piparminttu on hyvin raikas, viileä ja samalla virkistävä tuoksu. Se on antibakteerinen ja antifungaalinen (sienten kasvua hillitsevä). Piparmintun erityinen ominaisuus on sen tuholaisia torjuva vaikutus. Jos kotiisi on astelemassa muurahaisyhdyskunta, kokeile piparmintun eteeristä öljyä niiden karkottamiseen. Siivoa koko kotisi kaappeja myöten piparminttu puhdistusaineella kaikenlaisten kodin tuholaisten torjumiseksi.

Villavaatteiden kesäsäilytyksessä piparminttuöljyllä tuoksutettu kangaspala villavaatelaatikossa karkottaa koiperhosia ja turkiskuoriaisia. Käy lisäämässä piparminttuöljyä kangaspalaan kuukauden välein sillä se haihtuu helposti.

Timjamiöljy

Timjamiöljy on antiseptinen ja rauhoittava eteerinen öljy. Käytän timjamiöljyä etenkin keittiössä. Sen tuoksu sopii yhteen ruoka-aineiden kanssa. Timjamiöljyä käytetään yleisesti sieni- ja bakteeri-infektioissa. Keittiössä se toimii erityisen hyvin leikkuulautojen ja muiden keittiötarvikkeiden puhdistamisessa. Kaikki sellaiset välineet, joita et voi laittaa astianpesukoneeseen voit puhdistaa timjamiöljypitoisella pesunesteellä. Käytän timjamiöljyä keväisin kesämökillä pestessäni puisia kauhoja ja leikkuulautoja talven jäljiltä.

Tässä sinulle oli hieman vinkkejä, miten voit hyödyntää eteerisiä öljyjäsi kodinhoidossa. Toivottavasti sait uusia ideoita eteeristen öljyjesi hyödyntämiseen.

Lue lisää ekologisesta kodinhoidosta Helecleaner.com.

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.